Willen we de klimaatdoelen halen, dan moeten overheden wereldwijd snel aan de slag. Om het opwarmen van de aarde te beperken tot anderhalve graad Celsius sinds pre-industriële tijden, moet de mondiale vraag naar fossiele brandstoffen in 2030 met 25 procent zijn afgenomen.

Dat blijkt uit het dinsdag gepubliceerde onderzoek Net Zero Roadmap van de het westerse energie-agentschap organisatie IEA (International Energy Agency).

Dan zijn we er bovendien nog niet. Om de klimaatdoelen van Parijs te halen, moet de vraag naar fossiele brandstoffen in 2050 zelfs met 80 procent zijn gedaald, blijkt uit de studie van IEA. Dit impliceert dat de meeste nieuwe olie- en gasprojecten niet meer nodig zijn. Ook zullen er geen mijnbouwactiviteiten meer nodig zijn.

“Om het doel van het beperken van de mondiale opwarming van de aarde tot 1,5 graden levend te houden, moet de wereld snel tezamen komen”, zegt Fatih Birol, de uitvoerend directeur van IEA. “[W]e hebben bovendien een erg duidelijke boodschap: sterke internationale samenwerking is cruciaal voor succes. Overheden moeten het klimaat [als thema] scheiden van geopolitiek, gezien de omvang van de uitdaging die voorhanden is.”

Afbouw gebruik fossiele brandstoflfen gaat te traag

Innovatie rondom herbruikbare energie biedt kansen, maar om de klimaatdoelen te halen is er meer momentum nodig, volgens de IEA.

Meer investeringen in het efficiënt omspringen met fossiele brandstoffen en alternatieve energievormen kunnen helpen om de vraag te laten afnemen. De IEA voorspelt in zijn rapport dan ook dat de mondiale capaciteit voor hernieuwbare energie zal verdrievoudigen in de komende zes jaar.

Ontwikkelde economieën moeten al sneller hun uitstoot van broeikasgassen netto naar nul terubrengen, zodat ontwikkelingslanden meer tijd krijgen om hun alternatieve energiebronnen uit te bouwen, aldus de IEA.

Om de hele wereld op netto nul CO2-uitstoot uit te laten komen, is er jaarlijks een investering van 45 miljard dollar (zo'n 43 miljard euro) nodig. Ook moet vrijwel ieder land "de beoogde datum voor het bereiken van nul netto uitstoot vervroegen". Bij deze prognose nemen de mondiale jaaruitgaven in hernieuwbare energie toe van 1.800 miljard dollar (1.700 miljard euro) in 2023 naar 4.500 miljard dollar (4.3 miljard euro) vanaf 2030.

De mondiale vraag naar olie, gas en kool zal dit decennium pieken, schreef Birol eerder deze maand in een column voor de Financial Times. De tijd van de "schijnbaar ongebreidelde groei" van de vraag naar fossiele brandstoffen staat aan het begin van zijn eind, aldus Birol.

"Enkel gebaseerd op de beleidsvoorstellen van overheden in de wereld - zelfs zonder nieuwe klimaatmaatregelen mee te nemen - bereikt de vraag naar elke van de drie fossiele brandstoffen een piek in de komende jaren", schreef hij.

De prognoses van het IEA komen op het moment dat olieprijzen scherp stijgen. Woensdag bereikten de Amerikaanse olieprijzen het hoogste niveau van 2023, terwijl de een vat Brent-olie uit de Noordzee op 96 dollar per vat noteerde.

LEES OOK: Minder dan 4 op de 10 Europese mkb’ers heeft plan voor CO2-reductie – grote bedrijven krijgen met Europese wetgeving te maken